Dringend advies een mondkapje te dragen: wat betekent dat?

De Nederlandse overheid heeft – in tegenstelling tot de overheden van een aantal andere Europese landen – het nog niet verplicht gemaakt om in gesloten openbare ruimten een mondkapje te dragen. Officieel mag dat niet volgens de Nederlandse Grondwet en dat heeft te maken met ieders recht op de onschendbaarheid van het lichaam. Er is wel een streng advies uitgebracht en het wordt ten zeerste aangeraden om een mondkapje op te doen als je de winkel binnenloopt, een horecagelegenheid instapt of gaat betalen in het tankstation. Maar wat betekent dit nu eigenlijk precies?

Mondkapje alleen verplicht in het OV

Er is één uitzondering op de regel en dat is het openbaar vervoer. Daar is het al sinds juni verplicht om een mondkapje te dragen, omdat de basisregels daar niet kunnen worden gevolgd. Zonder deze verplichting zou het OV dicht zijn en daar is niemand bij gebaat. Wil je reizen met de trein, de taxi, de metro, de bus of de tram, dan is een niet-medisch kapje altijd verplicht. Deze kun je kopen, maar je mag ze ook zelf maken.

Dringend advies voor andere gesloten openbare ruimten

De overheid adviseert dringend tot het dragen van mondkapjes in gesloten openbare ruimten. Dit zijn alle gebouwen waar iedereen zo naar binnen kan stappen, dus een museum, een bibliotheek, een supermarkt, een kledingzaak, een tankstation, een parkeergarage enzovoorts. Je doet je mondkapje op als je binnenstapt en hij mag weer af als je buiten staat. Vergeet niet dat je dan daarna weer een nieuw mondkapje op moet doen. Ga je winkelen voor een nieuwe winterjas, dan doe je je kapje dus het beste niet af tot je met de jas in de hand buiten staat.

Geen vervanging van de basisregels

Het is belangrijk dat je één ding goed begrijpt en dat is dat het dragen van een mondkapje niet betekent dat de basisregels niet meer gelden. Ook met een kapje op moet je 1,5 meter afstand houden, druktes vermijden, geen handen schudden en deze regelmatig wassen. De mondkapjes zijn een aanvulling op deze regels en geen vervanging. Het is overigens goed mogelijk dat mondkapjes binnenkort wel verplicht gaan worden in openbare ruimtes. De Eerste Kamer heeft recentelijk de Coronawet goedgekeurd en met deze wet mag de verplichting wel worden doorgevoerd.

Aan de regels houden

Het is gewoon belangrijk dat iedereen zich aan de regels houdt, wat die op dat moment ook zijn. De horeca zal ongetwijfeld weer open gaan en ook dan zal daar een mondkapje verplichting gelden. Deze verplichtingen en het advies zijn er om een reden en deze zijn afgestemd op de huidige situatie in het land.  Ook al is de wet slechts tijdelijk geldig, het is belangrijk dat we allemaal meewerken om Corona in Nederland de baas te worden.Boek bij klachten dan ook een Coronatest.